Corul "Pr. Ion Ionescu" - Istoric

 • Foto1
  Foto1
 • Foto2
  Foto2
 • Foto3
  Foto3
 • Foto4
  Foto4
 • Foto5
  Foto5
PDF Print E-mail

Corul mixt”Pr. Ion Ionescu “ si-a facut aparitia in viata cultural-artistica a Argesului in anul 1907, cand invatatorul si folcloristul Dumitru Mihalache pune bazele unui cor al Scolii din Golestii Badii si al unui cor bisericesc pe doua voci.

In decursul celor o suta de ani de existenta,formatia corala s-a remarcat prin calitatile sale interpretative,prin frumusetea repertoriului pe care l-a abordat si prin costumele populare traditionale, pe care le-au prezentat miilor de iubitori ai cantecului coral romanesc.

De-a lungul timpului au fost prezenti la conducerea formatiei : Constantin Gh.Popescu, Marin Chivu, Constantin Popescu, Virgil Vlasceanu, Ion Dumitru, Marin Trache, Ion Stanescu si,din 1947 pana la moartea sa, renumitul animator al vietii corale de pe valea Carcinovului si din judetul Arges, pr. Ion Ionescu. El are marele merit de a forma o corala puternica in stare sa abordeze si lucrari corale dificile, multe dintre ele in prima auditie, fiind, asadar, prezent in viata cultural-artistica a Argesului si a tarii .Participa la toate concursurile si festivalurile de gen organizate pe plan regional si national ,inscriindu-si numele ca una dintre gruparile prestigioase ale acelor ani.

La concursurile nationale a obtinut locul al II-lea in 1951,premiul al III-lea in 1964, premiul I si titlul de laureat in 1983, premiul al II-lea in 1985, premiul I si titlul de laureat in anii 1987 si 1989.

La sarbatorirea celor 60 de ani, in 1969, formatia primeste ordinul “Meritul Cultural” clasa aII-a,parintele Ion Ionescu,”Meritul Cultural”clasa aIII-a si coristii reprezentativi ordinul si medalia “Meritul Cultural”.

Corul este laureat al festivalurilor corale interjudetene “D.G. Kiriac, Pitesti, aprilie 1984; “Ion Vidu”, Lugoj, decembrie 1986;”Ciprian Porumbescu”, Suceava, noiembrie 1990;”Timotei Popovici”, Sibiu,iulie 1994,”Iosif Velceanu”, Resita, decembrie 1995.

In 1987 a sustinut concerte corale mult apreciate in Polonia unde s-a deplasat la invitatia corului feroviarilor din Poznam.

In anii 1991, 1993 si 1997 au loc concerte corale foarte bine pregatite si primite la Rezina, in Republica Moldova ca urmare a infratirii celor doua coruri romanesti.

In data de 7 iulie 1997, cu prilejul sarbatoririi a 90 de ani de activitate corala la Topoloveni, primarul orasului, Gheorghita Botarca, ofera parintelui Ion Ionescu titlul de cetatean de onoare al orasului.

Dupa moartea preotului Ion Ionescu, survenita la 17 iulie 2004, din toamna aceluiasi an, la conducerea fornatiei vine pr. Ion Isaroiu, originar din Priboieni, conf. univ. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxa “Sf. Mc. Filoteea” din Pitesti.Formatia este intinerita – putini dintre veterani mai continua.

Din anul 2005,corul din Topoloveni primeste numele de Corul mixt “Pr. Ion Ionescu” – numele marelui sau animator care l-a pastorit si indrumat peste 40 de ani..

In ultimii ani, Corul “Pr. Ion Ionescu” participa la manifestarile corale care au loc in Arges, in tara,dar si in strainatate.Este prezent la Festivalul Coral “D.G. Kiriac” de la Pitesti, dar si la concertele de colinde de la Topoloveni, Curtea de Arges si Pitesti.

In aprilie 2007 si aprilie 2009 participa la Festivalul Coral National “Gheorghe Cucu” de la Slatina, 2009 Somcuta Mare – Maramures,2010 – Plopeni Prahova,Intorsura Buzaului – Covasna si Cenavoda – Constanta.

In ultimii ani,pe plan international ne-a reprezentat tara in iunie 2007 la Ligurio, in Grecia si in iulie 2008 la Festivalul Coral International de cantec popular si folclor, editia a II-a de la Genzano Di Roma – Italia, avand prestatii apreciate in mod elogios de presa de specialitate.

 

 

 

Date contact:

Dirijor: pr. prof. ION ISAROIU, tel. 0723260576

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Presedinte: prof.SIMONA UNGUREANU, tel. 0726306535

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it